Forskning
Udskriv Udskriv
Switch language
Rigshospitalet - en del af Københavns Universitetshospital
Udgivet

Ludomani som bivirkning til lavdosis af pramipexol ved behandling af restless legs syndrome

Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningpeer review

 1. Basal og avanceret behandling af børn og voksne med epilepsi

  Publikation: Bidrag til tidsskriftReviewForskningpeer review

 2. Behandling af status epilepticus hos børn og voksne

  Publikation: Bidrag til tidsskriftReviewForskningpeer review

 3. Depression og angst hos voksne patienter med epilepsi

  Publikation: Bidrag til tidsskriftReviewForskningpeer review

 4. Genetikken fremmer individualiseret behandling af epilepsi

  Publikation: Bidrag til tidsskriftReviewForskningpeer review

 5. Kognitive vanskeligheder ved epilepsi

  Publikation: Bidrag til tidsskriftReviewForskningpeer review

Vis graf over relationer
Patologisk trang til pengespil – ludomani – karakteriseres ved gentagne episoder af spillelidenskab, der dominerer en persons liv på bekostning af sociale, arbejdsmæssige og familiemæssige værdier.

Ludomani er en mulig bivirkning ved dopaminerge lægemidler, og rutinemæssigt informeres der om dette ved opstart af højere doser dopaminagonister (DA) eller levodopa ved behandling af Parkinsons sygdom. DA i mindre doseringer benyttes også til behandling af restless legs syndrome (RLS). Tidligere opgørelser har beskrevet, at lave doser DA er en sikker behandling uden alvorlige bivirkninger [1]. Efterfølgende er der beskrevet flere eksempler på ludomani hos patienter med RLS behandlet med DA, hvor risiko korreleres med øget dosis [2-5]. Størstedelen af de cases, der foreligger, omhandler dog patienter, der har fået højere dosis af DA, end hvad der anbefales mod RLS i Danmark, hvor den maksimale dosis for f.eks. pramipexol er 0,54 mg dagligt. Det er muligvis derfor, at der ikke rutinemæssigt er blevet informeret om denne bivirkning ved opstart af RLS-behandling i Danmark.

I denne kasuistik beskrives to patienter med RLS, som udviklede ludomani efter opstart i lavdosis-DA-behandling. Begge opfyldte alle kriterier for ludomani både ifølge ICD-11 og Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders-5/American Psychiatric Association. Formålet med denne kasuistik er at belyse, at selv lave doser af DA kan medføre alvorlige bivirkninger i form af ludomani.
Bidragets oversatte titelGambling addiction as a side effect of low dose pramipexole in the treatment of restless legs syndrome
OriginalsprogDansk
TidsskriftUgeskrift for Laeger
Vol/bind184
Udgave nummer24
ISSN0041-5782
StatusUdgivet - 13 jun. 2022

ID: 78658492