Forskning
Udskriv Udskriv
Switch language
Rigshospitalet - en del af Københavns Universitetshospital

Window of opportunity for protecting mental health during perinatal hormonal transition (MAMA)

Projekt: Typer af projekterProjekt

Vis graf over relationer
Intro:
Depression er en folkesygdom med enorme personlige og samfundsmæssige omkostninger, der rammer dobbelt saå mange kvinder som mænd. Der er et paåtrængende behov for at målrette og optimere forebyggelse og behandling. Risikoen for depression er markant forhøjet hos kvinder, naår de i forbindelse med graviditet og fødsel gennemgaår store kønshormonudsving. Vi ved ikke, hvorfor nogle kvinder er i særlig risiko for fødselsdepression, men østrogenfølsomhed synes at spille en afgørende rolle. Vi har tidligere vist, at farmakologisk udløste kønshormonudsving, specielt østrogen, kan provokere depressive symptomer på en måde, der kobler til billedmarkører for et sænket niveau af hjernens signalstof serotonin og forstyrrelse af hjernens aktivering ved belønning og ved emotionelle stimuli. Vi ved dog ikke, om disse plausible risikomekanismer oversætter til forholdene efter en fødsel, eller om de repræsenterer et kritisk mål for forebyggende indsats.
Metoder:
Vi vil i dette projekt kortlægge det forebyggede potentiale af kortvarig østrogenplaster (vs placebo) hos kvinder der tidligere har oplevet en efterfødselsdepression, som på ny er gravide. Vi vil også teste, om en biomarkør kandidat (gentranskriptionsprofil) forudsiger fødselsdepression og identificerer de kvinder, hvor risikomekanismerne blev brudt.

Resultater (forventede):
Vores mål er, at informere en målrettet og individualiseret forebyggelse af fødselsdepressioner i relevante højrisikogrupper, hvilket potentielt vil beskytte såvel mor som barnets sundhed livslangt.

Diskussion/Impact (forventet):
StatusIgangværende
Periode01/12/202001/12/2025

ID: 61957438