Forskning
Udskriv Udskriv
Switch language
Rigshospitalet - en del af Københavns Universitetshospital

What are the neural correlates to psychotic and dissociative experiences in refugee victims of torture?

Projekt: Typer af projekterProjekt

 1. Det Danske ECT/MRI projekt

  Projekt: Typer af projekterProjekt

 • Sigurd Wiingaard Uldall (Projektdeltager)
 • Jessica Mariana Carlsson (Projektdeltager)
 • Birte Yding Glenthøj (Projektdeltager)
 • Rostrup, Egill (Projektdeltager)
 • Hartwig Roman Siebner (Projektdeltager)
 • Lanius, Ruth, University of Western Ontario, Canada (Projektdeltager)
Vis graf over relationer
Flygtninge der har været udsat for tortur lider ofte af svær posttraumatisk belastningsreaktion (PTSD). Som følge af disse traumatiske oplevelser kan de opleve psykotiske symptomer som stemmehøring, forfølgelsesforestillinger og vrangforestillinger. Psykotiske oplevelser hos PTSD-patienter er aldrig før blevet undersøgt med billeddannende teknikker. Derimod er billeddannende hjerneforskning af psykotiske oplevelser hos skizofrene almindeligt og de nyeste studier peger på, at hjernens belønningscenter er forstyrret hos skizofrene. Når dette center er forstyrret tillægges irrelevante sanseindtryk betydning og dette kan danne grobund for psykotiske oplevelser.

Nærværende studie vil forsøge at undersøge belønningscentret hos PTSD-patienter med psykotiske oplevelser. Desuden vil størrelsen af pandelappen bliver undersøgt og sammenholdt med evnen til ubevidst at blokere for panik- og angstanfald. Torturofre der er i behandling på Psykiatrisk Center Ballerup vil blive inviteret til at være med i studiet. Her vil de blive interviewet med særlig vægt på psykotiske og såkaldte dissociative symptomer gennem 3 dage. Herefter vil de på Glostrup Hospital blive skannet med en MR skanner mens de spiller et spil, der aktiverer hjernens belønningscenter. Resultaterne vil hjælpe os til at forstå psykotiske oplevelser – og hjernen generelt - blandt torturofre. Dette vil blandt andet bidrage til udvikling af en bedre behandling af PTSD.
StatusAfsluttet
Periode01/02/201501/02/2018
FinansieringskildeAnden offentlig støtte (Offentlig)
ForskningsprogramKøbenhavns Universitet

  Forskningsområder

 • Sundhedsvidenskab - Trauma and Stressor Related Disorders, including traumatic experience in childhood, Neuroimaging, Observational study, Transcultural Psychiatry

ID: 44967317