Forskning
Udskriv Udskriv
Switch language
Rigshospitalet - en del af Københavns Universitetshospital

Is decreased serotonin2A receptior binding an endophenotypic marker for schizophrenia: A twin Study

Projekt: Typer af projekterProjekt

  • Hans Rasmussen (Projektdeltager)
  • Birte Yding Glenthøj (Projektleder, organisatorisk)
  • Knudsen, Gitte Moos (Projektdeltager)
  • Bob Oranje (Projektdeltager)
Vis graf over relationer
Skizofreni er en alvorlig og kompleks hjernesygdom med utilstrækkelige
behandlingsmetoder. Skizofreni er blandt de syv mest invaliderende sygdomme og overgår samfundsøkonomisk derved både hjerte-kar-sygdomme samt HIV/AIDS. De nuværende utilstrækkelige behandlingsmetoder kan til dels tilskrives manglen på objektivt målbare markører (endofænotyper) for sygdommen, der vil bidrage til at matche specifikke patienter til specifikke behandlinger.
Mere og mere data peger på en rolle for serotonin 2A receptoren i skizofreni. De fleste postmortem undersøgelser rapporterer et nedsat antal serotonin 2A receptorer i de frontal dele af hjernen. Dette er for første gang blevet støttet in vivo af vores seneste PET-undersøgelse af 30 første-episode antipsykotika-naive skizofrene patienter, der viste et nedsat antal serotonin
2A receptorer i frontal cortex samt en relation til positive psykotiske symptomer.
Skizofreni har en høj arvelighed og vi har tidligere vist i et tvillinge studium, at det cortikale serotonin 2A receptor mønster hos raske kontrolpersoner er stærkt genetisk betinget. Men det er ukendt, i hvilket omfang dette er tilfældet hos skizofreni patienter.
Formålet med dette projekt er, at undersøge om det nedsatte antal serotonin 2A receptorer kan betragtes som en en objektiv målbar markør eller en såkaldt endofænotype for skizofreni. Tvillingestudier giver mulighed for, at vurdere den relative betydning af genetiske og miljømæssige faktorer. Vi ønsker at udføre PET undersøgelser af serotonin 2A receptoren i enæggede og tveæggede tvillinger, hvor den ene tvilling lider af skizofreni og den anden er
rask.
Undersøgelsen vil give indsigt i hvorvidt et lavt antal serotonin 2A receptor kan betragtes som en endofænotypisk markør for skizofreni. Denne information vil ikke blot øge vores viden om årsagen til skizofreni, men kan også bane vejen for bedre og mere individualiseret, medicinsk behandling af denne invaliderende sygdom.
StatusAfsluttet
Periode01/10/201101/04/2014
FinansieringskildeForskningsråd (Offentlig)
ForskningsprogramSundhed og sygdom
Beløb1.912.505,00 Danske Kroner
Årstal2010
FinansieringskildePrivat fond (Privat)
ForskningsprogramLundbeckfonden
Beløb395.000,00 Danske Kroner
Årstal2011

ID: 32195185