Forskning
Udskriv Udskriv
Switch language
Rigshospitalet - en del af Københavns Universitetshospital

Hormonal sensitivity and brain function: Do oral contraceptives distort serotonergic brain architecture

Projekt: Typer af projekterProjekt

Vis graf over relationer
Intro:
Kvinder udvikler depressioner dobbbelt så ofte som mænd. Vi ved ikke hvorfor, men kønshormonfølsomhed kan spille en rolle. Det er vist i registerstudier, at kvinder der anvender hormonel prævention som p-piller har en øget risiko for depression. Vores gruppe har, baseret på vores database over hjerneskan, mistanke om, at hjernens kemiske kommunikationssystem, serotoninsystemet, adskiller sig markant mellem kvinder der bruger, og ikke bruger, p-piller. Serotoninsystemet anses for at være helt centralt ved depression. Vores databasefund stiller derfor følgende spørgsmålet, som vi kan afgøre i dette projekt: Ombygger p-piller den serotonerge hjernebiologi?

Metoder:
Vi vil skanne 40 raske kvinder der aldrig har taget p-piller før. Vi skanner dem 2 gange, dels før de starter p-piller (n=20) eller placebo (n=20), dels 3 måneder efter opstart og samtidig følger vi deres psykiske helbred inklusive seksuelle helbred. I en registerbaseret del af projektet vil vi kortlægge om kvinder der reagerer med depression på p-piller også er følsomme for andre store ændringer i kønshormonmiljø nemlig graviditet og efterfødselsforløb og om p-pillebrug har betydning for behandlingsrespons ved antidepressiv medicin.

Resultater (forventede):
Projektet kan skabe vigtige erkendelser af hvordan ændringer i kønshormonmiljø kan provokere depressioner hos visse kvinder og ideelt set føre til nye forebyggelses- og behandlingsmuligheder. Derfor har projektet et enormt potentiale for at beskytte mentalt helbred i fremtiden.
Diskussion/Impact (forventet):
StatusIgangværende
Periode01/11/202001/11/2025

ID: 61957167