Forskning
Udskriv Udskriv
Switch language
Region Hovedstadens Psykiatri - en del af Københavns Universitetshospital

Undersøgelser om forholdet mellem stress, neural plasticitet og depression

Projekt: Typer af projekterProjekt

Vis graf over relationer
Depression er en alvorlig og ofte livstruende sygdom, som har store konsekvenser for den enkeltes livskvalitet. Sygdommen er af væsentlig subjektivt ubehag, men har også vigtige samfundsøkonomiske konsekvenser. WHO har anslået, at unipolar depression vil blive den næststørste sygdom-byrde i 2020 i form af dens indvirkning på "handicap adjusted life years". Trods depressions hyppighed og alvorlige konsekvenser er forholdsvis lidt kendt om dens ætiologi, patogenese og de mekanismer, der er involveret i behandling af sygdommen. Meget tyder på, at både genetiske og miljømæssige faktorer påvirker udviklingen af depression. Depression behandles primært farmakologisk med antidepressiva, som øger den monoaminerge neurotransmission i hjernen. Selvom farmakologiske virkninger på monoaminerne ses næsten med det samme, kan det tage op til flere uger før den kliniske effekt begynder. Denne tidsmæssige forskel, sammen med andre observationer, førte til den antagelse, at antidepressive midler også har andre virkningsmekanismer, der er afgørende for den kliniske effekt.
Flere undersøgelser har vist, at kronisk antidepressiv behandling fører til plastiske forandringer i hjernen, herunder øget neurogenese. Endvidere inducerer kronisk stress depressive adfærd og forstyrrelser af den kognitive funktion, samt neuronal atrofi og nedsat neurogenese. Det er især interessant, at de strukturelle og adfærdsmæssige effekter af stress kan vendes ved kronisk antidepressiv behandling. Disse observationer har ført til den hypotese, at neural plasticitet er kompromitteret i den deprimerede hjerne, og at den kliniske effekt af antidepressiva omfatter mere tidskrævende strukturelle og biokemiske forandringer, der fører til genoprettelse af den neurale plasticitet.
I dette projekt bruger vi forskellige genetiske og miljømæssige (stress-inducerede) dyremodeller for depression samt etableret og eksperimentel antidepressiv behandling for at fremme vores forståelse for betydningen af neural plasticitet i forhold til depressions patofysiologi, og i relation til de mekanismer, der ligger til grund for den kliniske effekt af antidepressiv behandling.
StatusAfsluttet
Periode01/01/200001/06/2013
FinansieringskildePrivat fond (Privat)
ForskningsprogramSlagtermester Wørzner og hustru Inger Wørzner's mindelegat
FinansieringskildePrivat fond (Privat)
ForskningsprogramIvan Nielsen Fond for Personer med specielle sindslidelser
FinansieringskildePrivat fond (Privat)
ForskningsprogramAugustinus Fonden

ID: 32287306