Forskning
Udskriv Udskriv
Switch language
Region Hovedstadens Psykiatri - en del af Københavns Universitetshospital

Does a ketogenic dietary supplement reduce alcohol withdrawal symptoms in humans?

Projekt: Typer af projekterProjekt

 1. The Role of Muscarinic Receptors in Alcohol use Disorder

  Projekt: Typer af projekterProjekt

 2. The role of muscarinic receptors in sucrose intake.

  Projekt: Typer af projekterProjekt

 • Fink-Jensen, Anders (Projektleder, faglig)
 • Møller, Marco (Projektdeltager)
 • Becker, Ulrik (Projektdeltager)
 • Thomsen, Morgane Hermann (Projektdeltager)
 • Volkow, Nora (Projektdeltager)
 • Benveniste, Helene (Projektdeltager)
 • Knudsen, Gitte Moos (Projektdeltager)
 • Mason, Graeme (Projektdeltager)
Vis graf over relationer
Intro:
Alkoholafhængighed er en omfattende samfundsbyrde, og alkoholabstinenssymptomer kan være livstruende og er en barriere for behandling. Hjerneskanningsstudier viser, at kronisk alkoholindtag ændrer hjernens stofskifte betydeligt og skaber potentiale for, at ketoner kan anvendes som en alternativ energikilde og nedsætte abstinenssymptomer.

Metoder:
Et klinisk randomiseret, placebo-kontrolleret studie. Formål er at undersøge om et ketonkosttilskud, 15 doser over 3 dage, kan reducere benzodiazepinforbrug og abstinenssymptomer hos patienter i ambulant behandling for alkoholabstinenser. Rekruttering i samarbejde med Novavi. Dertil undersøger vi underliggende mekanismer ved brug af magnetisk resonans spektroskopi (MRS)-målinger af hjernens koncentrationer af ketonstof og signalstofferne, GABA og glutamat, hvilket sammenlignes med raske forsøgspersoner.

Resultater (forventede):
Vi forventer, at ketonstoftilskud sænker benzodiazepinforbrug samt abstinenssymptomer. Dertil forventes det, at hjernens koncentrationer af ketoner, GABA og glutamat målt med MRS hos patienter med alkoholafhængighed vil være forskellige fra raske forsøgspersoner, og at højere keton-koncentrationer hos patienter vil være associeret med færre abstinenser og mindre benzodiazepinforbrug.

Diskussion/Impact (forventet):
Ketonstoftilskud kan potentielt indgå som et supplement til standard medicinsk behandling for alkoholabstinenssymptomer.
StatusIgangværende
Periode01/03/202001/03/2023

  Forskningsområder

 • Sundhedsvidenskab - Substance-Related Disorders, Neuroimaging, Pharmacology, Neurophysiology, Randomized Controlled Clinical Trial

ID: 61947588