Forskning
Udskriv Udskriv
Switch language
Region Hovedstadens Psykiatri - en del af Københavns Universitetshospital

Børn af patienter med psykose i skizofrenispektret.

Projekt: Typer af projekterProjekt

  1. Opvækstvilkår for børn af forældre med skizofreni

    Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelFormidling

  2. Serious mental illness and disrupted caregiving for children: a nationwide, register-based cohort study

    Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningpeer review

  3. When parents have serious mental illness: Perspectives on Children's life circumstances

    Publikation: Bog/antologi/afhandling/rapportPh.d.-afhandlingForskning

Vis graf over relationer
Projektet vil belyse generelle karakteristika for patienternes forældreskab og finde indikationer på, hvordan børnene klarer sig. Vi mangler grundlæggende viden om patienternes forældreskab, som fx, hvor mange børn de får og om de bor sammen med deres børn. Ligeledes mangler der viden om, hvordan de voksnes sygdom påvirker børnene udover de gener, der er givet videre, og i samspil med børnenes genetiske disposition.

Relevante data for undersøgelsen
Fra OPUS undersøgelserne foreligger data om patientens psykiske tilstand, forældreansvar i en tiårig periode fra første kontakt, patientens psykiske tilstand før de fik børn, patientens psykiske tilstand mens børnene vokser op, samt børnenes opholdssted hos hhv. syg forældre, rask forældre, anden familie eller uden for hjemmet. Disse data samkøres med registerdata om, hvor mange børn de psykotiske får, om børnene bor på institution, og børnenes kontakt med behandlingssystemet. Man vil således belyse eventuel sammenhæng mellem psykisk tilstand og antal børn, samt forældres psykiske tilstand og barnets boform. Man vil også få indikationer af, hvorvidt det at bo sammen med en psykotisk forælder giver større risiko for behandlingskrævende lidelser. Derudover kunne det være interessant at interviewe børnene for at få et indblik i, hvordan det opleves at have en skizofren forælder.

Projektets perspektiver
Projektet vil fylde et vigtigt hul i vores viden om skizofrenes forældreskab. Denne viden om børnenes liv og trivsel kan få stor værdi for udvikling og tilrettelæggelse af fremtidige tilbud for skizofrene mødre og deres børn. Det vil være særligt nyttigt at kunne identificere sårbarhedsfaktorer og beskyttende faktorer ved at finde svar på, hvad der kendetegner de børn der trives godt i forhold til dem med behandlingskrævende lidelser. Således vil det være muligt at udvikle forebyggende og målrettede tilbud til særligt udsatte børn
StatusAfsluttet
Periode01/02/201031/12/2015

ID: 32206205