Forskere: Høje smittetal i udsatte boligområder kalder på et paradigmeskift i forebyggelse: Vi skal målrette vaccineindsatsen til etniske minoritetsborgere, akkurat som vi har gjort det med testindsatsen, skriver fire forskere fra Dansk Selskab for Folkesundhed

Nana Folmann Hempler, Helle Terkildsen Maindal, Signe Smith Jervelund, Kirsten Vinther-Jensen

Abstract

Covid-19 smittetallene i udsatte boligområder med mange etniske minoritetsborgere har været i stigning.

En ofte brugt forklaring lyder, at beboerne ikke forstår at følge de almindelige forholdsregler såsom social afstand og hygiejne, og ikke lader sig teste eller isolere i tilfælde af smitte. Dette er en unuanceret forklaring, der ikke tager højde for de underliggende samfundsmæssige strukturer for eksempel bolig- og jobsituation, lavere uddannelsesniveau eller sproglige udfordringer, der skaber fundamentet for smitteforskelle blandt befolkningsgrupper i samfundet.

Vi argumenterer for, at dette blandt andet skyldes den politiske ”livsstilsdrift,” og at vejen frem er et paradigmeskift, hvor vi i højere grad adresserer de bagvedliggende sociale årsager ved at iværksætte strukturelle indsatser, som med fordel kan implementeres i lokalmiljøet med inddragelse af målgrupper. Endelig understreger vi, at organisationer og institutioner skal sikre tilgængelighed af deres ydelser for alle samfundets borgere.
Original languageDanish
JournalAltinget
Publication statusPublished - 26 Mar 2021

Cite this