Abstrakt

thumbnail
DEPRESSION Menneskesindet er mere indviklet, end vi aner, siger dansk professor, der kalder studiet »enestående«.
De 414.000 danskere, der får antidepressiv medicin, kan ånde lettet op. Medicin virker mod depression.

Effekten af antidepressiv medicin har ellers løbende været til voldsom debat, og medicinen har været beskyldt for både at være farlig og virkningsløs. Men medicinens effekt bliver nu slået fast i den største samlede analyse af alle troværdige depressionsstudier, som netop er offentliggjort i et af verdens førende lægevidenskabelige tidsskrifter, The Lancet.

»Alle antidepressiva var mere effektive end placebo (virkningsløse kalktabletter, red.) blandt voksne med moderat til svær depression«, hedder det i konklusionen.

Et hold af britiske, japanske og amerikanske forskere har samlet 522 videnskabelige studier, der tidligere har undersøgt medicinsk effekt ved moderat til svær depression blandt 116.477 personer.

Forskerne har via avanceret statistik samlet de 522 konklusioner til én konklusion og når frem til, at antidepressiv medicin virker fra en tredjedel bedre end kalktabletter til dobbelt så godt.

Den form for studier kaldes metaanalyse og bruges til at »sætte to streger under resultatet og er den bedste form for evidens, vi har«, siger professor i depression, dr. med., overlæge Poul Videbech, Psykiatrisk Center Glostrup.

»Det er en gigantisk metaanalyse, det største og bedste studie, der nogensinde er lavet på mit område. Det opsummerer den enorme mængde erfaringer og studier, som forskere har frembragt gennem årene. Så nu har vi det mest solide grundlag nogensinde til at fastslå, at selvfølgelig virker antidepressiva, og vi kan endda adskille de enkelte stoffers effekt og bivirkningsprofil. Det er meget vigtigt«, siger Poul Videbech, der ikke selv har været involveret i studiet.

Forskerholdet har undersøgt, hvordan medicin versus kalktabletter reducerer patienternes symptomer.

»Lidt poppet sagt får patienter, der tager medicin, op til halveret deres depressionssymptomer.

Det er altså virkelig meget værd, når man er syg. På den anden side betyder det også, at de ikke nødvendigvis bliver raske«, siger Poul Videbech.

Den danske professor kunne godt tænke sig, at effekten var endnu bedre, og han pointerer, at medicinsk behandling af depression ikke bør stå alene.

»Derfor er det også godt, at vi har andre behandlingsformer, psykoterapi eksempelvis«, siger han.

Studiet har kun undersøgt behandlingseffekt i otte uger og siger derfor intet om effekten ved langtidsbehandling.

For et år siden konkluderede danske forskere i en forskningsgennemgang, at de populære SSRI-præparater mod depression ikke virkede bedre end placebo.

Til videnskab.dk siger forskeren bag det studie, overlæge, ph. d. Janus Christian Jacobsen fra Copenhagen Unit Trial, at Lancet-studiet i princippet viser det samme som deres.

»De viser præcis det samme, som vi også viste med vores studie. De kan påvise en statistisk forskel, men forskellen er så lille, at man som patient ikke kan mærke den«, siger han.

De danske forskere inkluderede færre studier og så på en fjerdedel af de patienter, som det nye Lancet-studie inkluderer.


Effekt i forhold til bivirkninger

Forskerholdet bag Lancet-studiet undersøgte også, hvordan de enkelte præparater opleves af patienterne.

»Stofferne har bivirkninger, og nogle har meget trælse bivirkninger. Derfor er det vigtigt for os læger, at vi nu kan vælge præparater med færrest mulige bivirkninger«, siger Poul Videbech.

Hvorfor virker antidepressiv medicin ikke bedre, når effekten ' kun' er op til dobbelt så god som kalktabletter? »Fordi menneskesindet er langt mere indviklet, end vi overhovedet forestiller os. Vi kan have psykiske belastninger eller sociale problemer, som medicin selvfølgelig ikke hjælper på, og som kræver eksempelvis psykoterapi. Men der er også mennesker, hvor psykoterapi slet ikke virker.

Der findes simpelthen ingen mirakelkure«, siger Poul Videbech.

Studiets konklusion, at antidepressiv medicin virker, er alene undersøgt på moderat til svær depression.

Poul Videbech understreger, at det er alment accepteret blandt fagfolk, at bivirkningerne overskygger effekten ved mild depression, der ikke bør behandles medicinsk.

Studiet er finansieret af to britiske og japanske uafhængige forskningsinstitutioner.
OriginalsprogDansk
TidsskriftPolitiken
ISSN0907-1814
StatusUdgivet - 23 feb. 2018

Emneord

  • Sundhedsvidenskab

Citationsformater