Measuring and combining multiple diagnostic and prognostic sepsis biomarkers

Kristian Kofoed, Ove Andersen (Ph.d.-vejleder)

Abstract

Denne ph.d.-afhandling er baseret på arbejde udført på Klinisk Forskningscenter og Infektionsmedicinsk afdeling på Hvidovre Hospital og indeholder en oversigt, et metodeudviklingsstudie og to kliniske studier.

Baggrunden for afhandlingen er, at en tidlig og pålidelig sepsis diagnose er altafgørende for terapivalg, monitoreringsniveau og prognose. I denne forbindelse kunne biomarkører være til stor hjælp og derfor er søgen efter og afprøvning af "nye" sepsis biomarkører vigtig.

Afhandlingen gennemgår sepsis definitioner og epidemiologi, samt giver et kort overblik over sepsis immunologien med vægt på de opløselige fraktioner af triggering receptor expressed on myeloide cells-1 (sTREM-1) og urokinase-type plasminogen activator receptor (suPAR) samt cytokinet macrophage migration inhibitory factor (MIF).

Herefter beskrives Luminex teknologien og hvordan et assay udvikles og valideres, og endelig diskuteres på baggrund af erfaringer og litteraturen fordele og ulemper ved metoden.

I den sidste del beskrives resultaterne af de to kliniske studier på 161 patienter mistænkt for sepsis og sammenholdes med resultaterne fra andre studier. Målingerne viste, at C-reaktivt protein og procalcitonin havde en acceptabel, sTREM-1 og MIF kun en begrænset, og suPAR ingen evne til at diagnosticere bakterielle infektioner. Med hensyn til at forudsige, hvilke patienter, der døde inden for de første 30 dage efter indlæggelsen, var billedet det omvendte; her viste det sig, at suPAR var den mest nøjagtige af markørerne, mens CRP og PCT ikke var anvendelige. Ved at kombinere de enkelte markørmålinger konstruerede vi en klinisk anvendelig 6-markør test. Denne test var signifikant bedre til at diagnosticere bakterielle infektioner end de enkelte markører hver for sig.

Sammenfattende kan det konkluderes, at en sepsis biomarkør profil kan blive et vigtigt fremtidigt værktøj til at forbedre sepsis diagnostik og monitorering. 

 

OriginalsprogEngelsk
UdgivelsesstedForsvaret den 10. april 2008 ved Københavns Universitet, Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet
Antal sider23
StatusUdgivet - 2008

Fingeraftryk

Dyk ned i forskningsemnerne om 'Measuring and combining multiple diagnostic and prognostic sepsis biomarkers'. Sammen danner de et unikt fingeraftryk.

Citationsformater