G protein-independent effects of the Angiotensin II type I receptor

Gitte Lund Christensen

Abstract

Angiotensin II type 1 receptoren (AT1R) er en syv transmembranreceptor (7TMR) og et vigtigt terapeutisk target indenfor kardiovaskulær medicin. AT1R er gennem de seneste år blevet en model for det concept, at 7TMRer kan signalere via andre og mindre velbeskrevne signalveje end de G protein afhængige. Skæve agonister, som blokerer G protein signaleringen mens de samtidig aktiverer de G protein uafhængige signaleringsveje er blevet brugt til at beskrive de to hovedgrene i AT1R signaleringen i cellemodelsystemer. Vi påviser at denne farmakologiske differentiering af de to signalveje er relevant i primære kardiomyocytter og hele hjerter og endvidere at skæve agonister kan adskille skadelig hypertrofisk vækst fra ønskelig fornyelse af hjertemuskelceller.
Deruover har fokus i denne PhD afhandling været på at beskrive de G protein uafhængige effekter af AT1R aktivering vha. den skæve agonist SII Angiotensin II (SII Ang II). På baggrund af massespektrometrianalyse fremlægger vi data som giver ny indsigt i Angotensin II’s (Ang II) signaltransduktion og som samtidig viser forskellen mellem fuld AT1R aktivering med Ang II og G protein uafhængig aktivering med SII Ang II. Resultaterne viser at G protein uafhængig signalering spiller en større rolle for AT1R og påvirker mange flere forskellige signaleringsveje end man hidtil havde troet. Med molekylærbiologiske teknikker har vi set nærmere på aktiveringsmekanismen for protein kinase D (PKD), som vi identificerer som den mest centrale kinase i den G protein uafhængige AT1R signalering.
Vi har undersøgt genekspression på mRNA og microRNA niveau vha. microarray-teknologi. På trods af at vi ser en mangfoldig signaltransduktion initieret af SII Ang II, som også resulterer i fosforylering af nukleare proteiner, er SII Ang II ikke centralt involveret i regulering af genekspression. Alligevel observerer vi at SII Ang II markant potentierer Isoproterenol og den β-adrenerge receptors evne til at inducere transkription, hvilket kan tyde på at G protein uafhængig signalering har en modulatorisk rolle i regulering af genekspression.
Studierne der indgår I denne PhD afhandling har vist relevansen af skæve agonister og afvejet den overordnede betydning af den G protein uafhængige signalering medieret af AT1R. Vi finder at G protein uafhængig signalering er næsten lige så omfattende som G protein afhængig signalering, men at også at G protein uafhængig signalering ikke har en selvstændig inducerende men måske en modulatorisk rolle i regulering af gentranskription.
OriginalsprogEngelsk
Antal sider70
StatusUdgivet - 29 jan. 2010

Citationsformater