Forskning
Udskriv Udskriv
Switch language
Region Hovedstaden - en del af Københavns Universitetshospital

"Selvmordsrisiko efter hjemsendelse fra psykiatrisk hospital: hvor mange er i fare og hvem? - analyser fra SAFE projektet"

Projekt: Typer af projekterProjekt

Vis graf over relationer
BAGGRUND: Raten for selvmord er højest i ugerne og månederne lige efter psykiatrisk udskrivelse. I SAFE-projektet afprøves om en bedre systematisk udskrivelsesprocedure signifikant kan nedbringe risikoen for selvmordshandlinger i perioden kort tid efter udskrivelse. De forstærkede udskrivelsesprocedurer omfatter personlig kontakt med den opfølgende ambulante enhed inden udskrivelse, hjemmebesøg inden for den første uge efter udskrivelse, inddragelse af patientens pårørende i udskrivelsessamtale og/eller hjemmebesøg. FORMÅL: at belyse andelen af borgere, der øges i deres selvmordsrisikoniveau når de er kommet hjem fra hospitalet samt karakterisere disse i forhold til de borgere, der ikke får en højere selvmordsrisiko efter udskrivelse
DATA OG METODE: Ved hjælp af SP data samt informationer fra selvmordsscreeninger ved hjemmebesøg eller ambulant besøg hos patienten i første uge efter udskrivelse kan vi belyse andelen af borgere, der vurderes at være i øget risiko for selvmord lige efter en psykiatrisk udskrivelse og ligeledes kan vi karakterisere disse fra borgere, der ikke vurderes at være i øget risiko.
RESULTATER: Fundene fra projektet vil blive publiceret i internationale videnskabelig tidsskrift - det er under submission netop nu. Vi har fundet at ca. 5% af borgere vurderes at være i øget selvmordsrisiko i første efter udskrivelse fra en psykiatrisk indlæggelse. De 5% med øget risiko blev karakteriseret af borgere, som havde forsøgt selvmord tidligere (OR=3,11), som blev indlagt pga. selvmordsadfærd (OR=4,93), som blev vurderet til at have en øget selvmordsrisiko på udskrivningsdagen (OR=5,92) og som var nyligt diagnosticeret for første gang med en psykiatrisk sygdom (8,58). Herudover blev det fundet at patienter med aktionsdiagnose på henholdsvis affektiv diagnose og personlighedsforstyrrelse havde en henholdsvis 18,66 og 9,25 gange højere risiko for at vurderes med øget selvmordsrisiko efter udskrivelse sammenlignet med andre aktionsdiagnoser.

StatusIgangværende
Periode01/11/201731/12/2021

    Forskningsområder

  • Sundhedsvidenskab - suicide, Psychosocial Interventions, Observational study

ID: 61866709