Forskning
Udskriv Udskriv
Switch language
Region Hovedstaden - en del af Københavns Universitetshospital

Psykisk sygdom hos donorer og modtagere af knoglemarvstransplantationer: et immunopsykiatrisk registerstudie – scholarship for research year student.

Projekt: Typer af projekterProjekt

  1. PRECISE-suicide prediction

    Projekt: Typer af projekterProjekt

Vis graf over relationer
Intro: Hvert år får over 50.000 patienter på verdensplan en knoglemarvstransplantation – mange af dem børn. Alligevel findes ingen større undersøgelse af konsekvenserne af knoglemarvstransplantation for udviklingen af psykisk sygdom på sigt – eller i sammenhængen mellem psykisk sygdom hos donorer og modtagere af knoglemarv.
Metoder: I vores studie vil vi derfor bruge de store, danske registre til at undersøger, om patienter, der har fået knoglemarvstransplantation, har forøget risiko for senere at få en psykiatrisk sygdom. Samtidig vil vi også eksplorativt undersøge, om patienter med psykisk sygdom muligvis kan have gavn af knoglemarvstransplantation – og om psykisk sygdom hos en donor af knoglemarv kan påvirke, om modtageren af knoglemarven senere for en psykiatrisk diagnose.
Resultater (forventede): Opnå viden om risikoen for psykisk sygdom hos knoglemarvstransplanterede patienter – information, der er vigtig for opfølgning og forebyggelse hos denne patientgruppe.
Diskussion/impact (forventet): En evt. sammenhæng mellem psykisk sygdom hos donor og modtager af knoglemarv ville kunne give os vigtige ledetråde omkring mulige årsager til psykisk sygdom – og potentielt pege os i retning af nye behandlingsformer, som kunne målrettes mod immunforsvaret.
StatusIgangværende
Periode01/08/202031/12/2021

    Forskningsområder

  • Sundhedsvidenskab - Anxiety Disorders, Mood Disorders, Schizophrenia Spectrum and Other Psychotic Disorders, Biomarkers, Epidemiologic, Physical Treatments, Registerbased research, Observational Study

ID: 61904238