Forskning
Udskriv Udskriv
Switch language
Region Hovedstaden - en del af Københavns Universitetshospital

Predictors of recurrent depression and transition into bipolar disorder among patients with a single depressive episode - A five-year follow-up study

Projekt: Typer af projekterProjekt

Vis graf over relationer
Baggrund:
Depression er en alvorlig sygdom, som rammer et anseligt antal mennesker og medfører stor lidelse for den enkelte og enorme omkostninger for samfundet. Sygdommens alvor beror i høj grad på risikoen for tilbagefald eller senere udvikling af bipolar affektiv sindslidelse (et sygdomsforløb med både depression og mani). Risikoen for at få en ny depression forøges med antallet af tidligere depressioner – fra 40-50 % efter første depression til omkring 80 % efter den anden. Tidlig forebyggelse allerede efter den første depression er derfor af afgørende betydning. Samtidig er der et stort behov for viden om de faktorer, som kan forudsige forløbet af sygdommen, så den forebyggende behandling kan målrettes til de patienter, der er i størst risiko for tilbagefald eller udvikling af bipolar sindslidelse.

Formål:
At undersøge kliniske og genetiske prædiktorer for forskellige forløb af affektiv sindslidelse, herunder tilbagevendende depression og bipolar sindslidelse, efter debut af første depressive episode.

Design:
I en toårs periode fra 2005-2007 blev alle patienter, som fik behandling for deres første depression på en psykiatrisk afdeling øst for Storebælt, inviteret til en undersøgelse, der belyste sammenhængen mellem psykiatriske diagnoser, personlighed, psykosociale belastninger, genetiske variationer og effekten af behandling. Der deltog 400 patienter i undersøgelsen, som er den største og mest detaljerede af sin art i verden – og dermed også udgør et enestående udgangspunkt for forløbsundersøgelser. Efter fem år vil 300 af disse patienter nu blive genundersøgt med en række interview og spørgeskemaer for at afdække personlighedsmæssige, psykosociale og genetiske faktorers betydning for udvikling af nye depressioner eller manier.
StatusIgangværende
Periode01/08/201101/06/2022
FinansieringskildeAnden offentlig støtte (Offentlig)
ForskningsprogramRegion Hovedstadens Psykiatri
Beløb2.145.000,00 Danske Kroner
FinansieringskildePrivat fond (Privat)
ForskningsprogramLundbeckfonden
Beløb1.000.000,00 Danske Kroner

ID: 32320048