Forskning
Udskriv Udskriv
Switch language
Region Hovedstaden - en del af Københavns Universitetshospital

Finmotorik og vaneindlæring ved Tourettes syndrom

Projekt: Typer af projekterProjekt

Vis graf over relationer
Intro:
Formålet med dette projekt er at undersøge forskelle i vanedannelsesevne og finmotorik hos børn med Tourette Syndrome (TS), deres upåvirkede søskende uden TS samt en kontrolgruppe. I dag kender man kun til få neuropsykologiske karakteristika, der kan ses nedsat hos børn med TS. Bedre viden om de underliggende faktorer, der prædisponerer et individ for udviklingen af tics og TS, vil være et vigtigt skridt i udarbejdelsen af mere specifikke og effektive behandlingsmuligheder.

Metoder:
Børn og deres forældre bedes møde en enkelt dag til neuropsykologisk testning. Sværhedsgraden af børnenes tics vurderes på dagen med Yale Global Tic Severity Scale (YGTSS). Børnene vil blive udredt for OCD med Children’s Yale-Brown Obsessive Compulsive Scale (CY-BOCS). Imens børnene testes, vil forældrene blive bedt om at udfylde en spørgeskemapakke bestående af SDQ, ADHD-RS, BRIEF og ASSQ.
De tre neuropsykologiske tests består af 1) Finmotorik – Purdue Pegboard, 2) Vanedannelse – Weather Prediction Task og 3) IQ – WISC-IV.

Resultater (forventede):
Vi forventer en dosis-respons-sammenhæng mellem den genetiske disposition og målene af finmotorik og vanedannelsesevne i disse tre grupper. Baseret på tidligere klinisk evidens opsætter vi følgende to hypoteser: 1) Børn med TS vil opnå signifikant lavere resultater i opgaver, der kræver vanedannelsesevner og finmotorik sammenlignet med de raske kontrolbørn. 2) Upåvirkede børn, der har søskende med TS, vil ligeledes opnå signifikant lavere resultater i opgaver, der er baseret på vanedannelsesevner samt finmotorik sammenlignet med de raske kontrolbørn.

Diskussion/Impact (forventet):
I dag kender man kun til få neuropsykologiske karakteristika, der kan ses nedsat hos børn med TS. Bedre viden om de underliggende faktorer, der prædisponerer et individ for udviklingen af tics og TS, vil være et vigtigt skridt i udarbejdelsen af mere specifikke og effektive behandlingsmuligheder. To af de få evner, der i tidligere studier har vist sig at være nedsat hos individer med TS, er finmotorik og vanedannelse. Ingen studier til dato har undersøgt disse evner hos upåvirkede førstegradsslægtninge til individer med TS. Tilstedeværelsen af diskrete nedsættelser i finmotorik og vanedannelsesevner hos søskende til børn med TS kunne øge forståelsen af den psykopatologiske baggrund for TS og åbne op for nye vinkler til at identificere loci, der kan forklare den genetiske vulnerabilitet i TS.
StatusIgangværende
Periode01/01/201331/12/2021

    Forskningsområder

  • Sundhedsvidenskab - Neurodevelopmental Disorders, Psychological assessment and psychometrics, Observational Study

ID: 61845150