Forskning
Udskriv Udskriv
Switch language
Region Hovedstaden - en del af Københavns Universitetshospital

Cancer, autoimmunitet og infektioners indflydelse på udviklingen af psykiatriske sygdomme

Projekt

Vis graf over relationer
I projektet undersøges, om immunforsvaret kan være medinvolveret i udviklingen af psykiatriske symptomer. Tidligere forskning forudsatte, at antistoffer dannet af immunforsvaret ikke kunne passere over til hjernen pga. blod-hjerne-barrieren (BBB), men nyere forskning har vist, at BBB bliver mere gennemtrængelig under perioder med infektion, cancersygdom, og specielt hos et udviklende foster. Studier på området har vist en potentiel risiko for psykiatriske lidelser hos personer med visse cirkulerende autoantistoffer, samt hos børn der har været under påvirkning af autoantistoffer under graviditeten. Autoantistoffer er antistoffer, der reagerer mod kroppens eget væv, og derved forårsager såkaldte autoimmune sygdomme.
Med undersøgelsen er vi i gang med at lave de hidtil største studier omkring, hvorvidt patienter med påviste autoantistoffer har øget forekomst af psykiatriske sygdomme, og dels om børn af mødre med autoantistoffer har øget forekomst af psykiatriske sygdomme. Desuden undersøger vi i et registerstudier på hele den danske befolkning, om en autoimmun sygdom kombineret med infektioner forøger skizofreni risikoen, muligvis pga. en mere gennemtrængelig BBB og dermed en immunologisk påvirkning af hjernen.

FORELØBIGE RESULTATER
- Der er øget forekomst af psykiatriske symptomer hos patienter med cancer også inden diagnosen, her specielt for hjernecancer og småcellet lungecancer. 1/54 som er førstegangsindlagt med en depression og over 50 år har en uopdaget cancer (International Journal of Cancer 2009).
- Der er øget forekomst af skizofreni hos børn af mødre med småcellet lungecancer, samt øget forekomst af børnepsykiatriske sygdomme hos børn af forældre med lungecancer (Submittet 2010).
StatusAfsluttet
Periode01/01/200831/12/2012

ID: 32206233