Forskning
Udskriv Udskriv
Switch language
Region Hovedstaden - en del af Københavns Universitetshospital

AGENDA I og AGENDA II Associationer mellen genpolymorfier, endofænotyper for depression og antidepressiv behandling

Projekt: Typer af projekter

Vis graf over relationer
Der stilles i stigende grad spørgsmål ved om moderne diagnostiske kriterier for depression er fyldestgørende, dvs. hvorvidt de afgrænser depression som en sygdomsenhed (eller en sand fænotype). Derfor har forskning i depression i de seneste år i stigende grad fokuseret på udforskning af endofænotyper. Endofænotyper er arvelige biologiske eller psykologiske markører som forekommer med øget hyppighed hos patienter med depression og hos raske slægtninge til patienter med depression. Tidligere studier peger på at mulige endofænotyper for depression er øget stressrespons (dysregulation af hypothalamus-hypofyseforlap-binyrebark (HPA)-aksen), personlighedstrækket neuroticisme og diskrete indlærings- og hukommelsesproblemer (kognitiv dysfunktion) foruden specifikke hjerneforandringer.

Det er uvist om antidepressiv medicinsk behandling virker ved at normalisere abnorme endofænotyper. For at undersøge effekten af antidepressiv medicin på endofænotyper er det nødvendigt at undersøge en gruppe personer, som frembyder endofænotyperne, men ikke er syge. Raske første-gradsslægtninge til patienter, som lider af depression, udgør sådanne personer.

I: I aktuelle forsøg med raske første gradsslægtninge til patienter med depression undersøges, hvorvidt mulige endofænotyper påvirkes af behandling med serotonin-genoptagelseshæmmere (SSRI).

Undersøgelsen er et 4-ugers varende blindet forsøg, hvor 80 raske første-gradsslægtninge til patienter med nylig behandlet depressiv lidelse, randomiseres til enten antidepressiv medicin (escitalopram 10 mg dagligt) eller placebo. Forsøgsdeltagerne bliver før og efter 4 ugers behandling undersøgt for psykiatriske symptomer, forekomst af stressende begivenheder, oplevet stress og kognitiv funktion. Effektmålene er stressrespons målt med DEX-CRH test, spytcortisol, mRNA for GR receptor. Endvidere personlighedstræk, kognitiv funktion og BDNF samt MR-scanningsfund.

II: Tillige undersøges 41 raske kontrolpersoner med samme effektmål (dog kun baselineundersøgelse) som forsøgspersonerne.
StatusAfsluttet
Periode01/01/2006 → …

ID: 32279387