Publikationer pr. år
Publikationer pr. år
Den kliniske forskning i Neurologisk Afdeling tager udgangspunkt i afdelingens tre store patientforløb indenfor henholdsvis apopleksi, epilepsi og hjernekræft som kort beskrevet nedenfor. Endvidere udføres tværgående projekter, der undersøger om miRNA ekspressionsprofiler i blodprøver og cerebrospinalvæske kan anvendes som diagnostiske og prognostiske biomarkører for apopleksi og demenssygdomme.
Herudover er der i afdelingen en række igangværende professionsbachelorinitierede forskningsprojekter, der drives af fysio- og ergoterapeuter samt sygeplejersker.
Apopleksi
Afdelingens forskningsprojekter indenfor apopleksi har fokus på både den akutte fase og rehabiliteringsfasen. I et ph.d. projekt undersøger vi f.eks. det fysiske aktivitetsniveau både patienter med akut apopleksi ved hjælp af kvantitative målinger med accelerometri. Vi er endvidere ved at opbygge en stor lokal apopleksidatabase, som vil gøre det muligt for os at følge vigtige parametre vedrørende behandling og genoptræning igennem hele apopleksiforløbet fra akut indlæggelse i afdelingen i Hillerød til udskrivelse fra afdelingens rehabiliteringsafsnit i Frederikssund. Akuelt har vi fokus på at belyse forekomst af infektionskomplikationer under indlæggelse samt mortalitet blandt apopleksipatienter.
Epilepsi
På epilepsiområdet har afdelingens forskningsprojekter dels til formål at belyse forskellige psykiatriske aspekter ved epilepsi, navnlig forekomsten af angst og depression, dels at bidrage til kvalitetsudvikling i afdelingens epilepsiforløb.
Hjernekræft
Afdelingens forskning i hjernekræft omfatter kliniske og registerbaserede studier med det formål at indsamle viden, som kan bidrage til optimering af patientforløbene. Specielt fokuseres på oplevelse af symptomer og psykosociale effekter blandt patienter og pårørende.
Ansvarlig for forskning i hjernekræft: Birthe Krogh Rasmussen
Biomarkører
Overordnet har afdelingens biomarkørforskning til formål at identificere og validere nye diagnostiske og prognostiske biomarkører for forskellige forskellige neurologiske sygdomme. Aktuelt fokuserer vi i et ph.d. delprojekt på, om der ved akut iskæmisk apopleksi findes karakteristiske miRNA ekspressionsprofiler i blod og cerebrospinalvæsken (”miRNA signaturer”), der kan benyttes som diagnostiske biomarkører. I et andet ph.d. delprojekt undersøger vi, om miRNA ekspressionsprofiler i blodprøver og cerebrospinalvæske fra patienter med demens kan bruges til at skelne mellem de hyppigste demenssygdomme, herunder Alzheimers sygdom.
Kontakt personer:
Birthe Krogh Rasmussen, MD, DMSc
Mai Bang Poulsen, Overlæge, konst. cheflæge
Person: VIP
Person: TAP
Publikation: Bidrag til tidsskrift › Tidsskriftartikel › Forskning › peer review
Publikation: Bidrag til tidsskrift › Tidsskriftartikel › Forskning › peer review
Publikation: Bidrag til tidsskrift › Tidsskriftartikel › Forskning › peer review
Blauenfeldt, R. (Medlem), Wienecke, T. (Medlem), Andersen, G. (Medlem), Iversen, H. K. (Medlem), Simonsen, C. Z. (Medlem), Thomsen, S. T. (Medlem), Damgaard, D. W. (Medlem) & Papina, M. (Medlem)
Aktivitet: Medlemsskab › Medlemskab af udvalg, råd og nævn