Research
Print page Print page
Switch language
Bispebjerg Hospital - a part of Copenhagen University Hospital
Published

Betydningen af en kortikal læsion for patienters håndfunktion - kan 7T magnetisk resonans af hjernebarken give et svar?

Research output: Contribution to conferenceConference abstract for conferenceResearchpeer-review

Harvard

Madsen, MAJ, Mateus Marques, MF, Lundell, H, Sellebjerg, FT, Leffers, AM, Madsen, CG, Andersen, KW, Karabanov, A, Blinkenberg, MB & Siebner, HR 2020, 'Betydningen af en kortikal læsion for patienters håndfunktion - kan 7T magnetisk resonans af hjernebarken give et svar?', pp. 1-1.

APA

Madsen, M. A. J., Mateus Marques, M. F., Lundell, H., Sellebjerg, F. T., Leffers, A. M., Madsen, C. G., Andersen, K. W., Karabanov, A., Blinkenberg, M. B., & Siebner, H. R. (2020). Betydningen af en kortikal læsion for patienters håndfunktion - kan 7T magnetisk resonans af hjernebarken give et svar?. 1-1.

CBE

Madsen MAJ, Mateus Marques MF, Lundell H, Sellebjerg FT, Leffers AM, Madsen CG, Andersen KW, Karabanov A, Blinkenberg MB, Siebner HR. 2020. Betydningen af en kortikal læsion for patienters håndfunktion - kan 7T magnetisk resonans af hjernebarken give et svar?.

MLA

Madsen, Mads Alexander Just et al. Betydningen af en kortikal læsion for patienters håndfunktion - kan 7T magnetisk resonans af hjernebarken give et svar?. Conference abstract for conference, 2020. 1 p.

Vancouver

Madsen MAJ, Mateus Marques MF, Lundell H, Sellebjerg FT, Leffers AM, Madsen CG et al. Betydningen af en kortikal læsion for patienters håndfunktion - kan 7T magnetisk resonans af hjernebarken give et svar?. 2020.

Author

Madsen, Mads Alexander Just ; Mateus Marques, Marta Filipa ; Lundell, Henrik ; Sellebjerg, Finn Thorup ; Leffers, Anne Mette ; Madsen, Camilla Gøbel ; Andersen, Kasper Winther ; Karabanov, Anke ; Blinkenberg, Morten Bjørn ; Siebner, Hartwig R. / Betydningen af en kortikal læsion for patienters håndfunktion - kan 7T magnetisk resonans af hjernebarken give et svar?. 1 p.

Bibtex

@conference{1de9220748f245cf982d6bba7dcbb385,
title = "Betydningen af en kortikal l{\ae}sion for patienters h{\aa}ndfunktion - kan 7T magnetisk resonans af hjernebarken give et svar?",
abstract = "Baggrund: Det har l{\ae}nge v{\ae}ret kendt at MS foruden at forårsage skade på hjernens hvide substans også påvirker hjernens grå substans. Meget tyder på at l{\ae}sioner i hjernebarken har et stort diagnostisk og prognostisk potentiale. Dog er visualiseringen af l{\ae}sioner i grå substans sv{\ae}r med konventionel magnetisk resonans billeddannelse (MRI) ved 3T.Mål: I dette studie {\o}nsker vi at unders{\o}ge udbredelsen af kortikale l{\ae}sioner i det prim{\ae}re sensomotoriske område ved brug af ultra-h{\o}j felts MRI ved 7T. Målet er derefter at bestemme betydningen af enkelte kortikale l{\ae}sioner i det prim{\ae}re sensomotoriske håndområde (SM1-HÅND) for håndfunktion i patienter med MS.Hypoteser: Vi forventer at ultra-h{\o}j felts MRI muligg{\o}r visualiseringen af kortikale l{\ae}sioner i SM1-HÅND i patienter med multipel sklerose. Derudover forventer vi at kortikale l{\ae}sioner i SM1-HÅND har en negativ betydning for sensomotorisk håndfunktion og tr{\ae}thed. Derudover forventer vi at dette varierer på baggrund af omfang, st{\o}rrelse og placering af l{\ae}sioner.Metoder: 52 patienter med enten attakvis (n=37) eller sekund{\ae}r progressiv (n=15) MS, samt 28 raske kontrol deltagere matchede på k{\o}n og alder er blevet unders{\o}gt for kortikale l{\ae}sioner i det sensomotoriske område med strukturel 7T MRI. Desuden har alle inkluderede gennemgået klinisk og funktionel testning af sensomotorisk håndfunktion. Antal, st{\o}rrelse og placering af kortikale l{\ae}sioner vil blive kortlagt og betydningen af disse l{\ae}sioner for fingerf{\ae}rdighed, kliniske symptomer og kortikal repr{\ae}sentation bliver unders{\o}gt.Resultater: 28 og 29 ud af 52 patienter udviste henholdsvis motoriske og sensoriske problemer i en eller begge h{\ae}nder i forhold til raske kontrol personer. De forel{\o}bige resultater fra 23 MS-patienter viser kortikale l{\ae}sioner i det sensomotoriske område i en eller begge hemisf{\ae}rer for 14/23 patienter. Det tyder desuden på at patienter der har en kortikal l{\ae}sion i netop dette område generelt har dårligere motorisk og sensorisk håndfunktion i forhold til patienter uden en kortikal l{\ae}sion i SM1-HÅND. Populationsst{\o}rrelsen er dog imidlertid ikke stor nok til at kunne påvise en statistisk forskel (p = 0.32 og p = 0.14).Diskussion: 7T MRI er et lovende v{\ae}rkt{\o}j til at forbedre visualiseringen af kortikale l{\ae}sioner. Vores forel{\o}bige resultater viser desuden at den specifikke placering af kortikale l{\ae}sioner kan v{\ae}re med til at forklare forskelle i symptomatologi imellem patienter. Dette vil potentielt kunne bruges som redskab til bedre at stille den rette prognose og som en muligt mål for sygdomsaktivitet.",
author = "Madsen, {Mads Alexander Just} and {Mateus Marques}, {Marta Filipa} and Henrik Lundell and Sellebjerg, {Finn Thorup} and Leffers, {Anne Mette} and Madsen, {Camilla G{\o}bel} and Andersen, {Kasper Winther} and Anke Karabanov and Blinkenberg, {Morten Bj{\o}rn} and Siebner, {Hartwig R.}",
year = "2020",
language = "Dansk",
pages = "1--1",

}

RIS

TY - ABST

T1 - Betydningen af en kortikal læsion for patienters håndfunktion - kan 7T magnetisk resonans af hjernebarken give et svar?

AU - Madsen, Mads Alexander Just

AU - Mateus Marques, Marta Filipa

AU - Lundell, Henrik

AU - Sellebjerg, Finn Thorup

AU - Leffers, Anne Mette

AU - Madsen, Camilla Gøbel

AU - Andersen, Kasper Winther

AU - Karabanov, Anke

AU - Blinkenberg, Morten Bjørn

AU - Siebner, Hartwig R.

PY - 2020

Y1 - 2020

N2 - Baggrund: Det har længe været kendt at MS foruden at forårsage skade på hjernens hvide substans også påvirker hjernens grå substans. Meget tyder på at læsioner i hjernebarken har et stort diagnostisk og prognostisk potentiale. Dog er visualiseringen af læsioner i grå substans svær med konventionel magnetisk resonans billeddannelse (MRI) ved 3T.Mål: I dette studie ønsker vi at undersøge udbredelsen af kortikale læsioner i det primære sensomotoriske område ved brug af ultra-høj felts MRI ved 7T. Målet er derefter at bestemme betydningen af enkelte kortikale læsioner i det primære sensomotoriske håndområde (SM1-HÅND) for håndfunktion i patienter med MS.Hypoteser: Vi forventer at ultra-høj felts MRI muliggør visualiseringen af kortikale læsioner i SM1-HÅND i patienter med multipel sklerose. Derudover forventer vi at kortikale læsioner i SM1-HÅND har en negativ betydning for sensomotorisk håndfunktion og træthed. Derudover forventer vi at dette varierer på baggrund af omfang, størrelse og placering af læsioner.Metoder: 52 patienter med enten attakvis (n=37) eller sekundær progressiv (n=15) MS, samt 28 raske kontrol deltagere matchede på køn og alder er blevet undersøgt for kortikale læsioner i det sensomotoriske område med strukturel 7T MRI. Desuden har alle inkluderede gennemgået klinisk og funktionel testning af sensomotorisk håndfunktion. Antal, størrelse og placering af kortikale læsioner vil blive kortlagt og betydningen af disse læsioner for fingerfærdighed, kliniske symptomer og kortikal repræsentation bliver undersøgt.Resultater: 28 og 29 ud af 52 patienter udviste henholdsvis motoriske og sensoriske problemer i en eller begge hænder i forhold til raske kontrol personer. De foreløbige resultater fra 23 MS-patienter viser kortikale læsioner i det sensomotoriske område i en eller begge hemisfærer for 14/23 patienter. Det tyder desuden på at patienter der har en kortikal læsion i netop dette område generelt har dårligere motorisk og sensorisk håndfunktion i forhold til patienter uden en kortikal læsion i SM1-HÅND. Populationsstørrelsen er dog imidlertid ikke stor nok til at kunne påvise en statistisk forskel (p = 0.32 og p = 0.14).Diskussion: 7T MRI er et lovende værktøj til at forbedre visualiseringen af kortikale læsioner. Vores foreløbige resultater viser desuden at den specifikke placering af kortikale læsioner kan være med til at forklare forskelle i symptomatologi imellem patienter. Dette vil potentielt kunne bruges som redskab til bedre at stille den rette prognose og som en muligt mål for sygdomsaktivitet.

AB - Baggrund: Det har længe været kendt at MS foruden at forårsage skade på hjernens hvide substans også påvirker hjernens grå substans. Meget tyder på at læsioner i hjernebarken har et stort diagnostisk og prognostisk potentiale. Dog er visualiseringen af læsioner i grå substans svær med konventionel magnetisk resonans billeddannelse (MRI) ved 3T.Mål: I dette studie ønsker vi at undersøge udbredelsen af kortikale læsioner i det primære sensomotoriske område ved brug af ultra-høj felts MRI ved 7T. Målet er derefter at bestemme betydningen af enkelte kortikale læsioner i det primære sensomotoriske håndområde (SM1-HÅND) for håndfunktion i patienter med MS.Hypoteser: Vi forventer at ultra-høj felts MRI muliggør visualiseringen af kortikale læsioner i SM1-HÅND i patienter med multipel sklerose. Derudover forventer vi at kortikale læsioner i SM1-HÅND har en negativ betydning for sensomotorisk håndfunktion og træthed. Derudover forventer vi at dette varierer på baggrund af omfang, størrelse og placering af læsioner.Metoder: 52 patienter med enten attakvis (n=37) eller sekundær progressiv (n=15) MS, samt 28 raske kontrol deltagere matchede på køn og alder er blevet undersøgt for kortikale læsioner i det sensomotoriske område med strukturel 7T MRI. Desuden har alle inkluderede gennemgået klinisk og funktionel testning af sensomotorisk håndfunktion. Antal, størrelse og placering af kortikale læsioner vil blive kortlagt og betydningen af disse læsioner for fingerfærdighed, kliniske symptomer og kortikal repræsentation bliver undersøgt.Resultater: 28 og 29 ud af 52 patienter udviste henholdsvis motoriske og sensoriske problemer i en eller begge hænder i forhold til raske kontrol personer. De foreløbige resultater fra 23 MS-patienter viser kortikale læsioner i det sensomotoriske område i en eller begge hemisfærer for 14/23 patienter. Det tyder desuden på at patienter der har en kortikal læsion i netop dette område generelt har dårligere motorisk og sensorisk håndfunktion i forhold til patienter uden en kortikal læsion i SM1-HÅND. Populationsstørrelsen er dog imidlertid ikke stor nok til at kunne påvise en statistisk forskel (p = 0.32 og p = 0.14).Diskussion: 7T MRI er et lovende værktøj til at forbedre visualiseringen af kortikale læsioner. Vores foreløbige resultater viser desuden at den specifikke placering af kortikale læsioner kan være med til at forklare forskelle i symptomatologi imellem patienter. Dette vil potentielt kunne bruges som redskab til bedre at stille den rette prognose og som en muligt mål for sygdomsaktivitet.

M3 - Konferenceabstrakt til konference

SP - 1

EP - 1

ER -

ID: 61963697